Elcykel - Elektrisk Cykel

Elcykel - Elektrisk Cykel

Alla elcyklar som har trampor räknas faktiskt inte som elcyklar.

Kravet på en elcykel är att elmotorn bara får hjälpa till när cyklisten snurrar på tramporna och att hastigheten är under 25 km i timmen. Dessutom får inte elmotorn vara större än 250 Watt för att elfordonet ska klassas som en elcykel.


Vem får använda en elcykel?

Vem får anända en elcykel?

Det ställs inga formella krav på den som vill cykla på en elcykel. Alla människor oavsett ålder får använda en elcykel och det behövs inga körkort eller förarbevis, som för t.ex. mopeder, och inte heller behöver elcykeln någon registreringsskylt.

För att använda en elcykel finns det inte heller några annorlunda krav på att man ska ha hjälm jämfört med en vanlig cykel, d.v.s. upp till 15 år ska alla ha cykelhjälm.

Definition för elcykeln

Elcykeln är inte en elektrisk moped

En elcykel får inte ha en motor på mer än 250 Watt och får inte ge drivning vid hastigheter på mer än 25 km/h eller tillföra kraft då du inte trampar. För elfordon som har pedalar att tampa med men där motorn är starkare än 500 Watt, hastigheterna där motorn hjälper till är högre än 25 km/h eller om motorn driver även då man inte trampar klassas ej som elcykel utan är då en elmoped och kräver

Om motorn är på mellan 250 Watt och 1000  Watt räknas den som Elmoped klass II under förutsättning att den går i maximalt 25 km/h.

Ifall motorn är på mellan 1000 Watt och 4000 Watt och den går i maximalt 45 km/h är den en Moped klass I.


Elmopeder kan du få tag på hos

Allt om elektriska mopeder

Ifall du är intresserad av att lära dig mer om elmopeder, elcyklar eller elmotorcyklar finns det massor av ytterligare information på nedanstående länkar. Dessutom finns det många roliga bilder och händelser om elektriska mopeder som du kan läsa om.Meny - Elektrisk moped
Till förstasidan på www.elektrisk-moped.seHögst upp på sidan om elmopederLängst ned på sidan om elektriska mopeder
ElmopedElcykelEl-MCNyheter